18-03-2019: Araani haalt voorpagina Made in West-Vlaanderen

Araani in Made in West-Vlaanderen
 
ARAANI HAD MOGELIJKS BRAND KORTRIJKSE ZWEMBAD KUNNEN VERMIJDEN
 

KAREL CAMBIEN 

KORTRIJK – Araani, een Kortrijks bedrijf opgericht in 2014, behaalt als eerste het CNPP Certified keurmerk voor zijn intelligente rookdetectie camera, SmokeCatcher Certified. SmokeCatcher® Certified is een intelligente camera die in staat is rook te detecteren in omgevingen waar traditionele rookmelders niet geschikt zijn, omwille van te traag of te veel ongewenste meldingen. Groot voordeel is dat de camera ook in open lucht kan ingezet worden.  

Araani lanceerde officieel zijn nieuwe SmokeCatcher Certified camera op 12 maart in de residentie van de Belgische ambassadeur in Parijs in aanwezigheid van de officiële controle-instanties, vertegenwoordigers van de brandweer, verzekeraars, adviesbureaus en installateurs. Tijdens de lancering werd door de CNPP (het Franse keuringsagentschap voor branddetectie-producten) het CNPP Certified certificaat overhandigd, voor het behalen van het keurmerk voor de SmokeCatcher Certified camera. Omdat de Franse branddetectiesector, en terecht, sterk gereguleerd is, heeft de CNPP een technische specificatie ontworpen om de rookdetectietechnologie door middel van beeldanalyse te testen en te kwalificeren.

Typisch wordt de SmokeCatcher® Certified camera ingezet in industriële hoog risico-omgevingen zoals bij afvalverwerkers, petrochemische bedrijven, houtindustrie… Maar vaak wordt de camera ook gebruikt in normale omgevingen, waar één bepaalde zone extra aandacht nodig heeft, zogenaamde ‘critical hotspots’. Al snel denken we aan de uitslaande brand van het glijbanencomplex van het nieuwe Kortrijkse zwembad. De explosie van de elektriciteitskabine zelf (wat de vermoedelijke oorzaak is), was natuurlijk niet te vermijden. Maar het incident zou door de SmokeCatcher Certified camera wel héél snel kunnen gedetecteerd en gelokaliseerd worden, waardoor veel erger had kunnen vermeden worden.

De SmokeCatcher® Certified-oplossing van Araani wordt vermoedelijk binnenkort ANPI-gecertificeerd in België. Araani wil in eigen land voor een primeur zorgen, door te voldoen aan de internationaal erkende ISO-normering.

Pieter & Maggy.png