25-06-2019: Belgische rookdetectie camera behaalt dubbele primeur!

Araani behaalt als allereerste bedrijf ooit het BOSEC-certificaat!
 

Brussel, 25 juni 2019 - Araani, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in Video Smoke Detection, heeft met SmokeCatcher® Certified voor een dubbele primeur gezorgd. Op 25 juni ontving Araani als eerste bedrijf ooit het BOSEC-certificaat voor een camera gekeurd als rookdetector. Wat de primeur dubbel maakt, is het feit dat deze keuring gebeurde volgens een nieuwe ISO technische specificatie, die door de industrie als onhaalbaar werd omschreven. Niet dus voor Araani…

SmokeCatcher® Certified is een intelligente camera die in staat is rook te detecteren in omgevingen waar traditionele rookmelders niet geschikt zijn, omwille van te traag of te veel ongewenste meldingen. Groot voordeel is dat de rook vanop afstand kan worden gedetecteerd en dat de technologie ook in open lucht kan toegepast worden.

Op 12 maart 2019 werd SmokeCatcher® Certified al gehuldigd in Parijs, omwille van het behalen van de CNPP-certificatie, Araani herhaalde deze prestatie voor de Belgische markt. In de aanwezigheid van de belangrijkste verzekeraars, studiebureaus en installateurs werd het BOSEC-certificaat overhandigd door ANPI aan Maggy Baetens en Pieter Claerhout van Araani. Hiermee wordt ook in België SmokeCatcher® Certified erkend als een gekeurde rookdetector. De overhandiging werd voorafgegaan een academische sessie over de baanbrekende technologie en normering, als afsluiter werd ook de toekomstvisie op branddetectie besproken.  

Dubbele primeur.

Aangezien er voor Video Smoke Detection géén productstandaard beschikbaar was, werd de keuring gebaseerd op een ISO Technische Specificatie (ISO TS 7240-29/2017). Deze standaard werd door merendeel van de industrie als onhaalbaar omschreven, omdat de vereisten te strikt zouden zijn. Araani, die mee de standaard had helpen opstellen, was echter overtuigd dat deze hoge vereisten onontbeerlijk waren om deze nieuwe technologie als betrouwbaar te laten beschouwen door de brandweer, installateurs en verzekeraars.

In nauwe samenwerking met ANPI (het Belgische keuringslabo voor branddetectie), werd SmokeCatcher® Certified tot de limiet getest en behaalde het met glans de BOSEC-certificatie, gebaseerd op de ISO TS 7240-29/2017. Een dubbele primeur dus!

Made in Belgium!

Deze realisatie werd internationaal met argusogen gevolgd door zowel de producenten van branddetectie als de keuringslabo’s. Omwille van de disruptieve technologie die wordt gebruikt, werden heel wat testen beschreven die nog nooit eerder werden uitgevoerd. Het behalen van deze certificatie was dan ook een 100% Belgische verwezenlijking, waarbij zowel Araani als ANPI de bakens hebben verzet binnen hun vakgebied.

Bosec.jpg